HP7/2 filmbeszámoló

Hadd kezdjem azzal a beszámolóm, hogy el sem hiszem, hogy már itt tartunk. Megnéztem az utolsó Harry Potter filmet! Ez sokkoló. De titeket most nem ez érdekel, szóval térjünk is a tárgyra. Érzelgősködni ráérek majd a búcsúszövegemben holnap, ma foglalkozzak a filmmel!

Nem tudok filmkritikát írni, illetve semmilyen kritikát. Úgyhogy ne is ezt várjátok. Hanem egy SPOILERekben gazdag, főként az én egyéni érzéseimet kifejtő ki szösszenetet (ami, ahogy nézem 6 oldalas lett... xD) a filmről. Nem lesz csúcskategóriás megfogalmazása, lehet, hogy kissé kusza lesz, és gyakorlatilag tilos elolvasni, ha nem láttad a filmet, de azért megírtam. Mert ez az utolsó film, amit nagyon megsirattam, amitől nagyon szomorú vagyok, és ezt a kis szöveget szeretném majd évek múlva, amikor már nem fogok emlékezni az első benyomásaimra, visszaolvasni, és esetleg még a gyerekeimnek is megmutatni, hogy lássák: anya kicsit dilis volt. xD

Először is, sírtam rajta. Nagyon sokat. Nagyon-nagyon sokat. Nem akarok túlozni, de szerintem majdnem a felét végigbőgtem. Sírtam már Siriusnál, Dumbledore-t is megbőgettem, sőt a Halál ereklyéi első részében Hedviget és Dobbyt is megkönnyeztem, azt is, amikor Hermione törli a szülei emlékeit (szerintem az nagyon drámai), és még ki tudja, mit... De azt kell mondanom, ezek a mostani részhez képest sehol sincsenek. Bár erre számítottam is, hiszen olyan emberek halála van benne, sokaké, akiket nagyon szeretek, és lelkileg is elég sok dolog miatt lehet sírni. Szomorúsággal kapcsolatosan és a meghatottságtól is. Ha pedig másért nem, hát azért, mert ez az utolsó. Így elöljáróban el is mondanám, emlékeim szerint hol sírtam: a főcímen (igen, már a Warner Bros-nál xD), aztán a Harry Potter és a Halál ereklyéi feliratnál is, Dobby sírkövén, aztán azon, amikor Harry visszatér a Roxfortba, azon, amikor ordibál Pitonnal (mert ugye szegény nem érdemli meg), ezután pedig gyakorlatilag onnantól, hogy Nagini megtámadja Pitont, egészen odáig, hogy Harry meghal, és találkozik Dumbledore-ral. Ez kb. 20 perces egybefüggő bőgést jelent. (Úgy, hogy a nő, aki mellettem ült, azt kérdezgette, ki az a James... Nem tudom, miért nem nézte meg az eddigi filmeket, mielőtt beült a moziba... Na mind1.) Ezután a rész után már nem igazán sírtam, mert annyira mérges voltam. Már csak a zárójeleneteknél, amikor a 19 évvel később rész van, illetve még ez kicsit belelógott a végefőcímbe is. Tudom, túl érzelgős vagyok, de ez van... A sírást azért is írtam itt le, mert többet nem ejtek róla szót. :)

És akkor a film.

A beúszó Warner Bros. embléma után (ami, megjegyzem nagyon fog hiányozni, az évek alatt úgy a szívemhez nőtt...) a kezdő kép a Roxfort. Ez nekem nagyon tetszett, hiszen egyrészt már régen láttuk, másrészt ugye ez lesz nagyrészt a helyszínünk is. És bizony az első szereplő, akit látunk, Piton, ami elég sokat elárul arról, milyen fontos karakter is ő, főleg ebben a részben. Illetve láthatjuk, hogy a Roxfortos diákok szó szerint menetelnek az udvaron, és tényleg olyanok, mintha valami hadseregben lennének. Ehhez még hozzájön a zseniális aláfestő zene (Alexandre Desplat egy isten, ezt már eddig is tudtuk, Oscart már neki végre!), és máris megvan a film alaphangulata.

Ezután jön a cím, és a helyszínváltás. Kagylólak és Harry. Dobby sírjának felirata mindig megdobogtatja a szívem, és mindig könnybe lábad tőle a szemem. Dobby, a szabad manó. Annyira megérdemelte ezt a sírfeliratot. Ennél jobbat nem lehetett volna kitalálni. Ezután egy kevésbé izgalmas rész következik Ampókkal és Ollivanderrel. (Közben egyébként Luna hozza a formáját a muglis megjegyzésével.) Ehhez túl sok hozzáfűznivalóm nincs, csak annyi, hogy az Ollivanderes részt megoldhatták volna kicsit jobban. Mert túl sokat beszél a két pálcáról, és túl keveset a Bodzapálcáról és arról, ami a lényeg, a pálcamágiáról. Hiszen Harrynek tulajdonképpen ez alapján a beszélgetés alapján kellene, hogy leessen, hogy a pálca neki fog engedelmeskedni. Viszont ez itt szerintem nem jön át. Egyébként itt az első nagyobb átírás is befigyel, hiszen ha jól emlékszem, Ollivander magáról a Halál ereklyéiről nem tudott, csak a Pálcák Urának történetét tanulmányozta. Bár ebben nem vagyok teljesen biztos.

Ezután irány a Gringotts. Itt szeretném megjegyezni, hogy a Hermione-Bellatrix rész nagyon jól sikerült, és nekem Ron is nagyon tetszett ebben a részben. Nagyon viccesen néz ki. xD A Gringottos rendőr-biztonsági őröket nem annyira tudtam hova tenni, de ennyi belefér. A Gringotts föld alatti része sokkal látványosabbra sikerült, mint az első részben, mégsem érezni, hogy egy teljesen új hely, szóval szerintem ezt nagyon jól sikerült összehozni. A sárkányt nem így képzeltem, de ezt már az első előzetes óta tudom, és összességében simán elhiszem róla, hogy egy Gringottsban meggyötört ukrán fajta... Maga a széf viszont elképesztően jó lett! Tényleg. Olyan, amilyen egy Lestrange széfje lehet: tele mindenféle kincsekkel. Az aranyak osztódásos átkát pedig hihetetlenül jól megcsinálták, úgyhogy erre sem lehet panasz. A Gringottsos jelenet szerintem tehát összességében nagyon jó, százfűléfőzetestől, sárkányostól, széfestől és kitörésestől. :)

Ezután kis összekötő rész után hőseink útja Roxmortsba vezet. Itt volt egy olyan rész, ahol Harrynek látomása van, és így jön rá, hogy a következő horcrux a Roxfortban van, és kapcsolatos Hollóhátival. Itt van egy ilyen megjegyzése, hogy az utolsó horcrux. Na, már itt éreztem, hogy gáz lesz. Hogyhogy utolsó? Hiszen még van Nagini! De róla filmbeli hőseink nem tudnak, ami elképesztően szánalmas. Ezért szörnyű, hogy nem csinálták meg normálisan a hatodik részt. Hiszen Harry tudja, hogy valószínűleg valami hollóhátas tárgyat kell keresnie, azt pedig végképp, hogy Nagini is horcrux. És a széfre visszatérve. Ott sem csak simán megérzi, hogy mi a horcrux, hanem tudja, hogy valamiféle poharat/kelyhet kell keresni. Szóval ez a szál szánalmas, nem értem, miért nem tudhatta Harry rögtön, hány horcruxot kell keresniük. Hiszen látta Lumpsluck emlékében, hogy 7 horcruxot akart! Na mind1.

A Voldemort párszaszóul értekezik Naginivel rész érdekes volt, de önmagában teljesen fölösleges. Sok jó dolgot nem tettek bele a filmbe, szerintem ehelyett találhattak volna érdekesebbet is.

Aberforth nagyon tetszett, jól megtalálták a színészt, és nem volt rossz ez a jelenet. Hiányoltam a kecske alakú patrónusát, és bár később, a csata alatt végzett egy patrónusbűbájt, de nem láthattuk a kecskét. Pedig én örültem volna neki. Az viszont jó volt, hogy láttuk küzdeni a csatában. A falra akasztott kép szerintem borzalmasra sikerült, Arianát abszolút nem így képzeltem el, és magát a képes-átjárós dolgot sem. Illetve Dumbledore múltjáról semmi nem derül ki. Tesz ugyan egy megjegyzést Harry, hogy őt nem érdekli, hogy miért voltak rosszban Albus és Aberforth, de végül nem derül ki. És Arianáról sem tudunk meg semmit, azon kívül, hogy a húguk. Reméltem, hogy majd annál a résznél mesélik el a történetet, ahol találkozik Dumbledore-ral a „King's Cross”-on, de ott sem derül ki Dumbi múltjáról semmi. Szóval ezt is olyan tessél-lássék módon tették bele. Az első részben említik Rita Vitrol könyvét, előkerül Dumbledore öccse, és a húga a festményben, de ennyi. És az ablakon kiugró Grindelwaldról sem tudunk meg semmit, van kemény 3 másodperce hátulról az egész hetedik részben. Tudom, hogy nem lehet mindent beletenni a filmbe, és Dumbledore múltja a kevésbé izgalmas és látványos dolgok közé tartozik, de számomra fontos lett volna.

Azt azonban megint csak viccesnek éreztem ebben a részben, hogy hivatkoznak Sirius tükrére, ami viszont az ötödik filmbe nem került bele. Szóval annak, aki a könyveket nem olvasta, nem mond semmit, lehet, hogy még azt sem érti, hogy miért van az, hogy Harry belenéz és Aberforth-t látja.

Említettem már azt a jelenetet, ahogy Harryék megjelennek a Szükség szobájában táborozók között Neville-lel. Az a jelenet nagyon jól sikerült, annak ellenére tökéletes, hogy nem így képzeltem a hálóhelyiségüket. Viszont! 1. Nem derül, hogy az Szükség szobája. 2. Bár Neville mesél a Roxforti órákról pár szóban, de a lázadásról, amit a korábbi DS tagok kezdeményeztek, nincs benne semmi. 3. Sajnáltam, hogy nem tették bele, ahogy a korábbi, már elballagott DS tagok, és utána a Főnix rendjének tagjai egyesével szállingóznak be, mert az egyrészt vicces volt, másrészt olyan felfokozott érzelmi állapotba került tőle az ember. Ami viszont tetszett a jelenetben, az a pluszban beírt poénok. :)

Ezután jön az a jelenet, ami teljesen új. Roxforti diákok katonai rendbe állítása (amivel még alapból nem lenne probléma), de Harry egyszer csak előugrik, a semmiből megjelennek a Főnix rendje tagjai kiegészülve a DS-esekkel. Harry ordít egy sort Pitonnal (úgy fájt szegényért a szívem). Az, hogy Piton miért ránt pálcát Harryre, a később kiderülő dolgok tükrében érthetetlen. Az nagyon jó viszont, hogy McGalagony megvédi. Őt imádom, minden apró jelenete kincset ér. Amiért még volt értelme ennek a pár percnek, az Piton szereplése, de tulajdonképpen annak sem volt sok értelme, azon kívül, hogy kicsit többet láttuk. A Mardekárosok elkergetése jól esett a kis szívemnek, de kicsit olyan, mintha ott tényleg mindenki gonosz lenne, máshonnan pedig senki, pedig azért ez nem így van. Kiderül, hogy bizony Hollóhátasok is szép számmal menekülnek el...

A tanárok által végrehajtott védőbűbájok elképesztően látványosak, és a kőharcosok is.

A Harry beszél a Szürke hölggyel jelenet viszont túl hosszúra, és elég unalmasra sikeredett, főleg annak tükrében, hogy Heléna semmit nem mesél. Nem derül ki váratlanul, hogy ő Hollóháti lánya, Harry már tudja. Csak egy félmegjegyzésből tudjuk meg, hogy Voldemort járt nála. Semmi más...

A Ronék bemennek a kamrába rész is jó lett, Ron elejtett megjegyzése arról, hogy Harry beszél álmában nagyon vicces. Viszont olyan szempontból az egész érthetetlen, és nem logikus, hogy előre megbeszélik Harryvel, hogy baziliszkusz fog kell. Könyörgöm! Harry a párszaszájú, nem Ron. Ron egyáltalán nem lehetett benne biztos, hogy ki tudja nyitni a kamrát. Ahogy itt megcsinálták, simán az lett volna, hogy Harry mondja, hogy ő megy, mert csak ő tud párszaszóul! Miért nem lehetett úgy hagyni, mint a könyvben??????? A Ron-Hermione csókjelenet nem volt nagy dolog, de nem is vártam. Viszont hiányoltam előle Ron manómegmentési akcióját. Azt nagyon sajnálom, mert vicces is volt, és kifejező is, hogy pont azután ugrik Hermione Ron nyakába. A filmben semmi nagyobb dolog nincs a szerelmi szállal kapcsolatban, csak kb. hatszor elmondják, hogy milyen lenyűgöző/zseniális a másik...

A Voldemort és a bodzapálca jeleneteket se nagyon értettem. Mi az a hülyeség, hogy miközben Voldi varázsol, a pálca elkezd szétrepedni?

Neville. Azt hiszem, ebben a részben ő mindent vitt. Vicces is, bátor is, van egy tök király monológja is... Ő volt a kedvencem. Bár azon nagyon kiakadtam, hogy még azt a részt is átírták, ahogyan kinyírja Naginit. Szörnyű... Meg mi az, hogy összehozzák Lunával? Neville Hannah Abbottal jön össze, Luna pedig Göthe Salamander unokájával!!! Nem egymással!!! Viszont ha már beletették, akkor nem értem, hogy már a végén, amikor Luna nézegeti Neville kezét, akkor miért nem fogja meg? Szörnyű!

A csatajelenetek nagyon jók és látványosak: vannak acromantulák, óriások, halálfalók... Bár az előzetesek alapján több konkrét harcolós részt vártam. És a csatából hiányoltam Hagridot és Grópot. Egyikük sem szerepelt, aztán már csak azt látjuk, hogy Hagrid túsz a Tiltott Rengetegben! De hogyan, ha nem is harcolt???

Crack. Hol van Crack? Mert az Monstro, a másik meg valami új néger (a szó legnemesebb értelmében, mert nincs velük semmi bajom) gyerek. Hol van a rendes Crack????? És egyébként is... A Szükség Szobájában mi az a sok bútor? Értem én, hogy bármit el lehet rejteni, na de azért nem bútor lerakat. Egy iskoláról beszélünk, és diákok elrejtett cuccairól: könyvek, gyanuszkópok, egy-egy volt-nincs szekrény, mindenféle kémcsövek, üstök, seprűk, oké. Egy-egy szék is belefér. De mi az, hogy Harrynek meg Hermionénak egy teljes szék/kanapé/fotel-hegyet kell megmásznia? Ebben a jelenetben Ron volt a legjobb, amikor menekült a tűz elől. Az a fej! Nem csoda, hisz Jim Carrey a példaképe. És az is tetszett, hogy reflexből megfogja Hermione kezét, és húzza magával. Draco megmentése is jó volt, de mi az a hülyeség, hogy Harry leszúrja a diadémot, mielőtt az a tűzbe kerül? Pont az a lényeg, hogy Harry a hetedik részben egy horcruxot sem pusztít el szó szerint, csak saját magát. (Meg ugye még a második részben a naplót.) Mert az összes többit más pusztítja el: Ron, Hermione, Neville, tehát a barátai, a diadémot pedig egy ellensége. De egyiket sem ő.

Piton haláljelenetét nagyon beharangozták, hogy mennyivel szebb lesz, mint a könyvben, meg hogy nem a Szellemszálláson lesz, mert az nem elég szép hely a halálához. Hát... Nem azért, de ez a tó melletti kunyhó sem volt az. És még pluszban nem is szerepelt eddig. Meg tök poén, hogy elméletileg ott van Hermionénál a Tekergők Térképe, de Harrynek elő kell idéznie a kapcsolatot Voldemorttal, hogy tudja, hogy vannak. XD A Naginis résztől borsódzott a hátam. Szörnyű volt. A halála viszont tényleg szép lett, tetszett, hogy a filmben kimondja, hogy a szemed az anyádé. Egyrészt, mert így értették azok is, akik nem olvasták, másrészt pedig ez olyan elfogadásszerű dolog volt Pitontól. Hogy elfogadta Harryt. Ami tök jó. És még egy plusz, amit anyum vett észre: eddig mindig mindenki úgy indított, Sirius, Lupin stb., hogy Harry tiszta apja, és csak utána mondták, hogy de a szemed az anyádé. Piton pedig ugyanezt mondta, csak James nélkül. Tehát ezzel azt mondta, hogy Harry az anyja fia, és nem számít, ki az apja. Nagyon jó ötlet volt. Viszont! Ez a könnycsepp felfogós dolog kinyírt! Önmagában nem rossz ötlet. Mert az jutott róla eszembe, hogy lehet olyasmi, hogy egy haldokló utolsó könnycseppje magában hordozza az emlékeit. De ilyen 1. nem volt a könyvben, 2. a filmben sem magyarázzák meg, egyszerűen csak úgy kezeli Harry, mintha rendesen a fejéből kihúzott gondolatok lennének. Értem én, hogy nem akarták, hogy Piton halála olyan véres legyen, meg hogy mindenhonnan folyjanak belőle az emlékek, de akkor is... És ami még tök komoly, hogy egy, vagy max. két csepp könnyet fog fel, de amikor a merengőbe önti, akkor már olyan, mint a gondolatok, amiket tényleg bele szoktak tenni, és nem is egy-két cseppnyi. Ja, és a merengő sem így nézett ki régen, nem?

Viszont az kétségtelen, hogy a merengős jelenet elképesztően, leírhatatlanul jó és megható! Végig is bőgtem. Bár abban is találtam azért egy-két apróságot. Oké, hogy emlékek meg minden, de Piton nem láthatta, ahogyan Lily búcsúzott a kis Harrytől. Tetszett az a jelenet, de az nem Piton emléke. James haja pedig nem olyan világos, mint amilyen emlékeim szerint a gyerek James-é volt Piton emlékeiben. És bár imádtam, ahogy Piton rátalál a halott Lilyre, és ölelgeti, de azt hiszem, Piton nem volt ott akkor. Vagy igen? Én emlékszem rosszul? Ja, és nem tetszett a gyerek Piton sem. De mindezek ellenére számomra ez a rész volt a csúcspont, itt volt a katarzis! Ezután már csak ideges voltam, de tényleg.

Itt még volt egy jó rész, ahogyan hárman visszamennek a romos Roxfortba. Az a rész tényleg szívfacsaró. Halott Fred, halott Tonks és Lupin. Nagyon szomorú, és Ron... Ahogy sír... Bár azt sajnáltam, hogy Fredet nem láttuk meghalni, mert kijárt volna neki még az a jelenet. És Percy visszatérése és a testvérek úgymond bosszúja is kimaradt. Illetve még egy halott Colin Creevey belefért volna, mert engem az is nagyon megviselt a könyvben, hogy gyerekek haltak meg.

Ami innentől jött, az pedig szerintem – annak ellenére, hogy összességében nem rossz, és tetszett a film – a Harry Potter történet megcsúfolása. Először is. Harry a halál felé vezető úton nem találkozik Ronékkal. Bár az még belefért, de jobban örültem volna, ha mint a könyvben, itt is Neville-lel találkozott volna, és neki mondaná, hogy ölje meg Naginit. Úgy sokkal jobb volt.

Azon a részen, ahol elindul a Tiltott Rengetegbe és megjelennek neki a szülei, nem igazán változtattak, szerencsére. Ez így volt jó. Mégis... Egyszer csak kiderül, hogy Lupinnak van egy kisfia, akiről eddig nem is volt szó a filmekben, ha jól emlékszem. Pedig annyira szép, hogy Harry lesz a keresztapja. És bár tudom, hogy ezt filmben nem lehet úgy visszaadni, de hadd jegyezzem meg, hogy nagyon szép volt a könyvben a leírása annak, hogy Harry hogyan jön rá, hogy meg kell halnia, és hogyan dolgozza ezt fel.

Harry úgymond mennyországjelenete. Nos, nem, nem volt meztelen. Pedig le merem fogadni, hogy azt Rowling Daniel Radcliffe Equus-os pucérjelenete miatt írta bele... xD A pad alatt kuporgó Voldemortról nekem Grendel jutott eszembe az Angelina Jolie-s Beowulfból. Én nagyon nem így képzeltem el. És az, hogy így lerövidítették a beszélgetését Dumbledore-ral szintén botrányos. Viszont a filmet nézve jutott eszembe Dumbledore egyik mondatáról valami, amit majd a beszámolóm végén leírok.

És innentől kezdve következik a tényleges szörnyűség, ami kiakasztotta nálam a biztosítékot. Azt már írtam, hogy Nagini megölését nem értem, miért kellett átírni. Tök fölösleges volt, arról nem is beszélve, hogy rosszabb is lett így. Ott, az udvaron, a nagymonológja végén le kellett volna fejeznie a karddal, és kész. Ezzel elrontották még a Voldemort- Harry párbajt is. Hiszen úgy álltak neki, hogy Nagini még élt, és Harry tudta, hogy nem ölheti meg. A lerántós, fejezzük be kettesben dolog még mindig borzalmas, bár legalább az kiderült, hogy nem mindketten a bodzapálcáért kúsznak, hanem a sajátjukért. Bellatrix halála nagyon tetszett, bár Mrs. Weasley arcán kicsit túl gonosz volt szerintem az a vigyor. Viszont a végső párbaj borzalom. 1. Miért nem látja senki? A könyvben végignézi mindenki, aki élve maradt. Az úgy sokkal jobb volt. Abban a részben mossa Harry tisztára Piton nevét, ez viszont itt ezért (is) kimarad. 2. Egy az egyben kimaradt Harry és Voldemort párbeszéde. Ez botrány. Nekem nagyon tetszett, ahogy Harry felszólítja Voldemortot bűnei megbánására, ezzel is újabb lehetőséget adva arra, hogy emberként haljon meg. Másrészt az, hogy ott Tom Denemnek hívja, nagyon sok mindent kifejezett. Egyrészt azt, hogy nem csak hogy nevén nevezi Harry, hanem az igazi nevén. Másrészt azzal, hogy az igazi nevét használja, és nem a Voldemortot, kifejezésre juttatja, hogy Voldemort is csak ember, mint bárki más. Aztán ott van az, hogy beszámol arról is, amit megtudott Piton emlékeiből, és ahogy már írtam, tisztára mossa Piton nevét a nagyközönség előtt. Aztán amit még utáltam ebben a jelenetben az az, hogy nem pattan vissza Voldemort átka saját magára. Egyszerűen csak abbamarad, és lefegyvereződik. Ott marad pálca nélkül, és? Ettől még nem kellett volna szétfoszlania a testének. Még az sem magyarázat, hogy azért, mert Neville kinyírta Naginit, és ezzel volt vége. Hiszen akkor már az utolsó átkot sem tudta volna kiküldeni. Illetve ez azt jelentené, hogy tulajdonképpen Neville ölte meg, nem Harry. És bár nagyon hősies és nagy dolog volt Neville-től Nagini megölése, ennyire azért nem.

Voldemort szétoszlása roppant látványos volt, gondolom, ezért is tették bele. De nem tehetek róla, nekem a haláltáborok jutottak róla eszembe. És ebből egyenes jött az, hogy Ralph Fiennes, aki Voldemortot alakítja, játszotta ugye a Schindler listájának főgonoszát. Egyszerűen nem tudtam másra gondolni, főleg azok után, hogy a roxforti diákok az elején úgy vonultak kb., mint a német katonák... És tudom, hogy van párhuzam a két világháború és a két varázslóháború, illetve Voldemort és Hitler eszméi között (aranyvér – árja faj), de akkor is, nekem ez sok volt. És biztos vagyok benne, hogy nem csak én, és az anyukám asszociáltunk erre.

Szóval szerintem a párbajt, és Voldemort halálát tönkretették.

A végéről pedig nagyon hiányzott az a jelenet, ahol Harry Dumbledore portréjával beszél. Mert egyrészt úgy volt kerek, másrészt így nem zárták le a Halál ereklyéi sztorit rendesen. Sem Dumbledore múltjából nem derült ki, sem sehogy. Hiszen pl. azt ki sem mondták, hogy Harry köpenye az az a köpeny. A követ elejtette, oké. A pálcát meg széttörte. Na, ez is kiverte nálam a biztosítékot. Mi az hogy széttöri Dumbledore pálcáját? És egyébként is, legalább akkor már javította volna meg előbb a sajátját! Borzalom.

Az meg, ahogy a végén beálltak a hídon hárman kézen fogva... Tipikus HP filmes hatásvadász befejezés. Nem rossz, de nem is elég jó. Egyrészt a háttérben látszódhatott volna ha nem is mindenki, de mondjuk legalább Ginny, Neville és Luna, vagy valami. Másrészt... Ha már annyi minden másban tudtak kreatívak lenni, és mindent átírtak, akkor ezt a részt pont meg lehetett volna csinálni jól. Mert ezzel a jelenettel össze lehetett volna kötni a jövő képeit. Mondjuk valami frappáns megjegyzés arról, hogy most akkor mi lesz velük a jövőben, vagy vmi. És akkor már rögtön kicsit jobban összefüggött volna ez meg a 19 évvel később jelenet. A filmben tök jól össze lehetett volna kötni szerintem.

A 19 évvel később jelenet nekem nagyon tetszett, az öreg alakok nagyon jók lettek, talán egyedül Hermione tűnt még mindig fiatalnak, de hát mit várunk? Ő olyan gyönyörű, hogy képtelenség megöregíteni normálisan. És ami nagyon-nagyon jó volt, az a zene, ami alatta szólt. Amikor mennek a 9 és ¾. vágányhoz, akkor a Bölcsek köve egyik zenéje szól a háttérben, aminek a címe Leaving Roxfort, és ami akkor szól, amikor az első részben Harryék elindulnak a Roxfortból haza. És szerintem tök ironikus, hogy ami nekik az úgymond elmenő zenéjük volt, az az új nemzedéknek az induló. Ez is kifejezi, hogy Harryéknek véget ért a Roxfort, de a gyerekeiknek csak most kezdődik. (Dracót egyébként imádtam benne. Az nagyon jó volt. xD)

Azt sajnálom, hogy ezt a jelenetet lerövidítették, az a pár perc plusz még belefért volna. Mert így tulajdonképpen egyedül Albus beszélt, és csak róla derült ki valami, a többiekről nem. Illetve újra megemlíteném Teddy-t, akiről szintén nem volt szó. Remélem, kimaradt jelenetben lesz valami róla, mert ha jól tudom, választottak hozzá színészt, tehát valamit kellett vele forgatni. Hiányoltam még a poénos megjegyzéseket (Ron vezetési tudása, illetve, amikor Harryt megbámulják, és Ron megjegyzi, hogy ő híres stb.), és azt, hogy Harry sebhelyéről ejtsenek szót. Sőt, a moziban nem néztem annyira Harry fejét, de mintha a mozis orosz felvételen nem is látnék sebhelyet. Van neki egyáltalán? Én nagyon úgy nézem, hogy nincs.

Az ugráló csokibékáért viszont plusz pont jár! És az is nagyon jó, hogy az utolsó képekben a régieket mutatják, ahogy állnak, és nézik, ahogy elmegy a Roxfort Expressz, ami egykoron őket is szállította.

Ja, még így a végére két megjegyzés, amit felírtam a papírkámra, de itt még nem említettem.

Voldemort gyengülése nekem nagyon nem tetszett. Mert persze, gyengüljön, de szerintem a gyengülés mértéke eltúlzott volt ahhoz képest, ami a könyvben volt.

És utolsó észrevételként az egyik kedvenc jelenetem a filmben, ami a könyvben nem volt: Frics! Az istenadta nekiáll a végén takarítani! Annyira édes. Felemel egy téglát, mintha csak azt kérdezné: Most mi legyen? Aztán eldobja, fog egy partvist, és takarít! Vérbeli gondnok a lelkem! A legnagyobb dráma közepén takarít! Azon annyit nevettünk anyával.


Összefoglalva ez egy nagyon jó film, és ha az ember úgy nézi, hogy nem olvasta a könyvet, akkor talán az egyik legjobb. Nagyon látványos, nagyon sötét és szomorú, komoly, de azért akadnak benne vicces részek is, amin az ember a legnagyobb dráma közepén is kuncogni kezd. De vannak benne következetlenségek, egy csomó olyan dolog, amit csak félig fejtenek ki, és amiket átírtak, az nagyrészt rosszabb lett, mint az eredeti.

Ha azt kérdezitek, hogy tetszett-e, a válaszom igen. Ha azt kérdezitek, mérges vagyok-e, a válaszom igen, mert olyan dolgokat írtak át, amik számomra szentek és sérthetetlenek. pl. párbaj és Voldemort halála. Ezeket nem lett volna szabad átírni. De voltam már ennél sokkal csalódottabb is HP film után, és ha abból indulunk ki, hogy én nem szeretem annyira a HP filmeket, mert 1. nem tudok elvonatkoztatni a könyvektől, és 2. nem tudok elvonatkoztatni a könyvektől, akkor az, hogy mérges vagyok nem olyan meglepő. Minden olyan HP film után így éreztem, amit előbb olvastam, és csak aztán láttam. (Ez azt jelenti, hogy az Azkabani fogolytól minden filmre mérges vagyok... xD) Viszont tény, hogy ennél kevésbé mérges csak egyszer voltam, a hetedik első része után. Ez pedig jót jelent. :)

A HP-s búcsúbeszédem holnap, vagy holnapután érkezik! :) Már előre látom, hogy még több sírás vár rám... xD
Oszd meg Google Pluson

A szerző: Deszy

Deszy a bloggerkedést fanfictionökkel kezdte, azután hamar más területre nyargalt. Jelenleg könyves blogot vezet, Cassandra Clare rajongói oldalát, előzeteseket feliratoz, és próbál képben maradni a kedvenc színészei és sorozatai tekintetében is.
    Blogger Comment

9 megjegyzés :

  1. Szia, bettyadinnye vagyok Merengőről. Szeretném leírni az észrevételeimet, ha nem gond és nem veszed rossz néven. Ha mégis, előre is bocsánat.
    1. Tom azt mondja a 6. filmben, hogy a lelkét 7-felé szeretné szedni, nem azt, hogy 7 horcruxot akar csinálni. Harry-t, mint horcruxot nem szándékosan csinálni.
    2. A Crak-ot alakító színészt kidobták a stábból, azt hiszem a drogproblémái miatt. (a Bravo különszámában olvastam) Ezért kell Monstro-nak meghalnia.
    Csak ennyit szerettem volna. Ha lehet szeretnélek felvenni MSN-re.
    Címem: tike.96@freemail.hu
    Puszi: bettyadinnye

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Nem, nem gond. :) Örülök, hogy írsz.

    Húúú, írtam olyat, hogy nem? Nem emlékszem, hogy azt írtam volna, hogy Harryt szándékosan csinálta. Mi alapján gondoltad így? Elég hosszú véleményt írtam, és a bőgés miatt elég lestrapált is voltam, szóval nem kizárt, hogy írtam hülyeséget. xD De csak arra emlékszem, hogy azt írtam, hogy Harrynek tudnia kéne, hogy hány horcrux van. Itt nyilván úgy értettem, hogy magán kívül. Mert ugye az van a filmben, hogy amikor elhozzák a kelyhet a Gringottsból, akkor Harry azt mondja, hogy az utolsó horcrux a Roxfortban van. Pedig ugye Harry hallottam, hogy Voldemort 7felé akarja szakítani a lelkét. Tehát akkor még kettő van, amiről tudnia kell, Nagini és a diadém. Vagy azt írtam volna, hogy tudnia kéne, hogy 7 horcrux van? Mert akkor sorry, természetesen nem erre gondoltam...

    Komolyan? Húú, köszi az infót, én ezt nem is olvastam. Drogproblémák? Aztaaa! Ez azért elég durva. Természetesen akkor így érthető, viszont akkor sem értem, hogy a másik fiú miért lett néger, legalább betehettek volna egy Crack-ra hasonlítót, és akkor az embernek fel se tűnik... Na mind1. Ez van. :)

    Oké, az MSN-ben benne vagyok, bár még nem tettem fel újra a gépre az újratelepítés óta, de jó is, hogy írtad, mert akkor holnap ezt megteszem. :) Az én címem egyébként: desszu@hotmail.com

    Köszi az észrevételeket! :)

    Pussz:
    Deszy

    VálaszTörlés
  3. nagyon sok mindenben egyet értek, engem leginkább a csata jelenet akasztott ki...
    az elejét nem is részletezném, örültem neki h egész jól követi a könyvet.
    ami zavart, h tényleg nem derül ki, h mi alapján keresi a horcruxokat (1 hugrabug, 1 hollóhát stb.), és h miért is megy el a gringottsba. jó h Bellatrix ideges, de ennyi? én hiányoltam azért azt a kis levezetést, h azért mert h Voldemortnak nem volt pénze (gyerekkorában) és ezért nem is volt ott széfje, pedig nagyon vágyott rá.....
    amúgy ez a jelenet volt a kedvencem (Gringotts), a látvány szuper volt, igaz a könyveb máshogy képzeltem el, de így mégis jobban tetszett!

    VálaszTörlés
  4. Fú, istenem, nem tudom, miért de folyamatosan freemail.hu-t írok. :@ Automatikusan. Ilyen nincs...
    Javítom: tike.96@hotmail.com

    VálaszTörlés
  5. :o most nézem h a másik üzenetet nem küldte el amit írtam :o nemár... ott volt a lényeg! ohh pedig tnap ott volt amikor elküldtem! ááááh nemigaz!

    VálaszTörlés
  6. Jéé, itt tényleg nem látszik. De ne aggódj, megkaptam e-mailben! Azt a hosszút. Olvastam is, csak még reagálni nem volt időm. :)

    VálaszTörlés
  7. de jó! én meg voltam olyan hülye h nem mentettem el, m úgy voltam vele, h elküldte, akkor minek mentegessem? :D halleluja :D

    VálaszTörlés
  8. Teljesen egyetértek veled, szinte mindenben. Én jó párszor elbőgtem magam, pl. akkor amikor mindenki mondja a védővarázslatokat, és a piertotum locomotor varázslatnál is. Talán én is többet sírtam volna rajtam, ha nem az unokatesóm ült volna mellettem, aki biztos kiröhögött volna. engem egyedül (na jó nem csak ez) zavart hogy Fleur-nek nincs akcentusa.

    VálaszTörlés
  9. Aztaaa! Nekem Fleur nemlétező akcentusa fel se tűnt... xD Biztos Bill miatt van! Vett tőle néhány nyelvórát! ;)

    VálaszTörlés