Forbes - A legbefolyásosabb kortárs női szerzők

Sziasztok!

Éppen most olvastam, hogy a Forbes Woman összeállított egy listát, amin a legbefolyásosabb kortárs női szerzőket gyűjtik össze. Azt hiszem, nem lesz meglepő, ha azt mondom, hogy két, általunk is nagyra becsült és szeretett írónő is felkerült a listára.

J.K. Rowling (1965, Chipping Sodbury, Nagy-Britannia)

Eladások: több mint 450 millió könyv. Hatások: Harry Potter-könyvsorozata számos filmet ihletett meg, amelyek összesen 5 milliárd dollárt meghaladó bevételt hoztak, emellett számos Oscar-díjat is eredményeztek. Rowling megkapta a Francia Becsületrend Lovagja és a Brit Birodalom Érdemrendjét; tiszteletbeli fokozattal rendelkezik többek között az Exeter Egyetemen, a St. Andrews Egyetemen, az Edinburgh-i Egyetemen, a Harvard Egyetemen, a Darmouth College-ben, az Aberdeen-i Egyetemen. Számos irodalmi kitüntetéssel is büszkélkedhet: Brit Könyvdíj (1997) az év gyerekkönyvéért, majd 2000-ben az év szerzője, Bram Stoker-díj (2003), az év legjobb brit könyve díj (2006), Hans Christian Anderesen Irodalmi Díj (2010) stb. J.K. Rowling az olvasók szívét és képzeletét Harry Potter varázslatos világával hódította meg, amelynek kezdetei – az írónő szerint – egy Manchester és London között közlekedő, késésben levő vonaton pattantak ki. Rowling könyvei nemcsak népszerűek, hanem olyan témákkal érintik meg az olvasókat, mint az elfogadás, szerelem és bátorság.

Stephenie Meyer (1973, Hartford, USA)

Eladások: több mint 100 millió eladott könyv. Hatások: megfilmesített regényei több mint 2 milliárd dolláros bevételt eredményeztek mindeddig. Az Alkonyat című ifjúsági romantikus fantasy-sorozatáról vált ismertté, és rövid idő alatt minden idők egyik legolvasottabb női szerzőjévé vált. Az olvasók szívét azzal hódította meg, hogy egyenesen romantikus álmaikba férkőzött be, olyan témákat dolgozva fel emellett, mint a halhathatatlanság és önfeláldozás. Az írónő bevallása szerint egyébként az Alkonyat ötlete alvás közben, egy álom hatására fogant meg 2003. június 2-án.


Ha kíváncsiak vagytok a teljes listára, íme itt a link:
Oszd meg Google Pluson

A szerző: Deszy

Deszy a bloggerkedést fanfictionökkel kezdte, azután hamar más területre nyargalt. Jelenleg könyves blogot vezet, Cassandra Clare rajongói oldalát, előzeteseket feliratoz, és próbál képben maradni a kedvenc színészei és sorozatai tekintetében is.
    Blogger Comment

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése