A Titanic zenéje

Sziasztok!

Azt hiszem, nincs olyan ember, aki nem ismerné a James Cameron féle Titanic film legalább egy dallamát, ha mást nem is, a Celine Dion által elénekelt betétdalt.

Tagadhatatlan tény, hogy a Titanic óriási sikerében nagyon nagy szerepe volt a zenének. Ezért James Horner volt felelős, és zseniális munkát végzett. Az általa szerzett dallamoknak lelke van. Ha kell szívbe tépnek, ha kell berántanak és magukkal ragadnak. Ezenkívül - ami szintén fontos szempont - fülbemászóak is, hiszem szinte bármelyik dallamot bemásolhatnám, aki látta a filmet, rögtön emlékezne rá, talán még arra is, hogy melyik jelenet alatt szól. Mindezek ellenére tökéletesen hozták az aláfestő zene szerepét is. Azaz nagy erejük, hogy önmagukban, a filmtől külön, és mint aláfestő dallam is megállják a helyüket.


Ezenkívül, ahogy már tegnap is írtam, neki köszönhetjük a betétdalt is. Nemcsak, hogy ő szerezte a dalt, de ő is állt elő az ötlettel. Hiszen James Cameron nem akart betétdalt a filmhez. Horner azonban önállósította magát, és a saját elképzeléseinek megfelelően megkereste Will Jenningst, hogy írjon dalszöveget az általa szerzett dallamra. Amikor megmutatták a kész szerzeményt Cameronnak - merthogy Horner addigra már Celine Diont is beszervezte -, a rendezőnek nagyon tetszett a dal, és végül rábólintott. És milyen jól tette!

Horner el is nyerte jutalmát. A Titanic által nyert 11 Oscar szobrocskából kettőt ő nyert, a Legjobb betétdal és a Legjobb filmzene kategóriában. (James Horner egyébként azóta sem nyert több szobrocskát, hiába kapott 3 jelölést is, pedig olyan filmek zenéjét szerezte, mint a szintén Cameron rendezte Avatar, vagy a Trója, aminek szerintem szintén zseniális a zenéje.)

Na, de ne csak beszéljünk a zenéről, hanem hallgassuk is meg, nem igaz?

Íme három teljes zene, illetve a végén egy összevágott, 10 perces "összefoglaló" a csodálatos soundtrackről.









Oszd meg Google Pluson

A szerző: Deszy

Deszy a bloggerkedést fanfictionökkel kezdte, azután hamar más területre nyargalt. Jelenleg könyves blogot vezet, Cassandra Clare rajongói oldalát, előzeteseket feliratoz, és próbál képben maradni a kedvenc színészei és sorozatai tekintetében is.
    Blogger Comment

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése