Robert Downey Jr

Sziasztok!

Na, végre összeállt az életrajza. :) Íme:


Filmes karrier


Robert John Downey Jr. a New York városi Greenwich Village-ben látta meg a napvilágot, az underground filmes Robert Downey Sr. és Elsie Downey fiaként. Nővére az író, színésznő Allyson Downey.

Első szerepét apja Pound című filmjében kapta, mindössze öt évesen egy kutyust alakított. Húszévesen csatlakozott a híres Saturday Night Live stábjához egy szezon erejéig. Ezután Hollywoodba költözött.

1987-ben megkapta első főszerepét James Toback rendező The Pick-up Artist című filmjében. Ugyanebben az évben eljátszotta a drogfüggő Julian Wellst a Less Than Zero című filmben. 1992-ben Charlie Chaplin legendás alakját kelthette életre Sir Richard Attenborough Chaplin című filmjében. Kivételes alakításáért Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

1996 és 2001 között drog- és alkoholproblémával küzdött. 2000-ben vendégszerepelt az Ally McBeal című vígjátéksorozatban, ahol az ügyvéd Larry Paul karakterét keltette életre, aki Ally szeretője lett. A sorozatban nyújtott alakításáért Golden Globe-díjjal jutalmazták. Ennek ellenére elbocsátották, mert kétszer is drogfogyasztáson kapták. Az újabb elvonó végül segített neki végleg leszokni, és ennek köszönhetően visszatérhetett a filmezéshez is.

Több kisebb szerepet is eljátszhatott, szerepelt többek között Az éneklő detektívben (2003), a Durr, durr és csókban (2005) és a Kamera által homályosan (2006) című filmekben.

Fontos állomás volt az életében a Gothika című horror, nem csak azért, mert Halle Berryvel és Penelope Cruzzal szerepelt együtt, hanem azért is, mert ennek a filmnek a forgatásán ismerte meg második feleségét, a producer Susan Levint. (Ma már Susan Downey.)

 
2008-ban Robert végleg talpraállni látszott. Megkapta Vasember szerepét az azonos című filmben. A rendező remélte, hogy annak ellenére, hogy nem Downey volt a kézenfekvő választás a szerepre, a színész azzá válhat a Vasember filmek esetében, amit Johnny Depp jelentett a Karib-tenger kalózai sorozatnak. A szerepet kedvéért majdnem 10 kiló izmot szedett magára.



Szintén ebben az évben szerepelt a Trópusi vihar című filmben, amelynek az volt az érdekessége, hogy színesbőrű karaktert játszott. Ezért az alakításáért ismét Oscarra jelölték.



Az első szerep, amit a Vasember után elfogadott, Sherlock Holmesé volt a legújabb feldolgozásban. A film 2009-ben jelent meg, és abban az évben a 8. volt a legtöbb bevételt hozó filmek listáján. 



Ezután Downey a Vasember és a Sherlock Holmes folytatásában is visszatért, majd idén a Bosszúállókban.

Már most tudni, hogy készül a harmadik Vasember film is, és már szárnyra kaptak a pletykák a harmadik Sherlock és a második Bosszúállók részről.


Drog és börtön

1991-ben Downey már javában drogfüggő volt. 1996-ra ez már olyan mértéket öltött, hogy a filmes karrierjét is félbeszakította. Olyan drogokat fogyasztott, mint a marihuána, a kokain és a heroin, ezek mellett pedig még ivott és dohányzott is. Többször is próbált leszokni, de nem sikerült neki.

Egyszer azt mondta, hogy ez nem is csoda, hiszen gyakorlatilag 8 éves korától függő, hiszen édesapja, aki szintén drogfüggő volt, már ekkor adott neki is.

1996-ban egy gyorshajtás miatt állították meg, és kokaint, heroint illetve egy engedély nélküli fegyvert találtak nála. Egy hónappal később drog hatása alatt állva betört a szomszédjába, és elaludt az egyik ágyban. Három év próbaidőt kapott, és folyamatosan ellenőrzésekre kellett járnia, hogy nem drogozott. 1997-ben kihagyta az egyik hivatalos ellenőrzést, ezért 4 hónapot töltött a los angeles-i börtönben.

1999-ben újabb ellenőrzést hagyott ki, ezúttal majdnem egy évet töltött börtönben. Emiatt az összes filmes szerepét is le kellett mondania.

2000-ben a People magazinban Rosszból rosszabbra címmel egy cikk jelent meg róla, amelyben mostohaanyja, Rosmary azt állítja, hogy bipoláris zavart diagnosztizáltak nála. Robert ezt később tagadta.


Magánélete


Downey 1984-ben, a Firstborn című film forgatásán találkozott Sarah Jessica Parkerrel, és rögtön randizni kezdtek. Hét év együttélés után szétmentek, Downey szerint a drogproblémái miatt.

42 napos udvarlás után, 1992. május 29-én feleségül vette az énekes/színésznő Deborah Falconert, 1993. szeptember 7-én pedig megszületett fiuk, Indio Falconer Downey. Házasságuk az elvonókon töltött időszakok sorozata volt, és a börtönben töltött időszak végleg véget vetett a kapcsolatuknak. A válást azonban csak 2004 áprilisában mondták ki.

 
2003-ban, Gothika című film forgatása alatt Robert futó románcba keveredett Susan Levinnel, amit Susan nem is akart komolyan venni. Számára Robert csak egy színész volt, a komoly és felelősségteljes munkát ő végezte. Ráadásul ekkor még nem mondták ki a válást a színész és első felesége között sem, habár a kapcsolatuk már korábban elromlott, és a nő közös gyermekükkel elhagyta Robertet. Susan meglepetésére a kapcsolatuk ennek ellenére a film leforgatása után is folytatódott, míg végül a nő 30. születésnapja előtti éjszakán Robert megkérte a kezét. 2005. augusztus 27-én házasodtak össze, 2012. februárjában pedig megszületett fiuk, Exton Elias Downey.



 

Robert többször is nyilatkozta már, hogy feleségének óriási szerepe volt abban, hogy sikerült végleg leszoknia a drogról és az alkoholról. Szerelme és hálája kifejezéséül a bal bicepszén a Suzie Q tetoválás olvasható.



Ami a drogproblémáit illeti, 2003 júliusa óta tiszta, állítása szerint a családjának, a terápiának, a meditációnak, a 20 lépéses elvonó programnak, a jógának és a wing chun kung fu nevű harcművészetnek. Ami a vallási nézeteit illeti, állítása szerint zsidó-buddhista, de korábban érdekelték a kereszténység és a hare krishna is.

Downey Mel Gibson egyik legjobb barátja. Gibson állítása szerint, miután elkapták ittas vezetésért, Downey volt az egyik első, aki felhívta, és baráti jobbot nyújtott felé, mondván: „Üdv a klubban!”
Oszd meg Google Pluson

A szerző: Deszy

Deszy a bloggerkedést fanfictionökkel kezdte, azután hamar más területre nyargalt. Jelenleg könyves blogot vezet, Cassandra Clare rajongói oldalát, előzeteseket feliratoz, és próbál képben maradni a kedvenc színészei és sorozatai tekintetében is.
    Blogger Comment

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése