Cassandra Clare könyvei - De mégis milyen sorrendben?

Sziasztok!

Felmerült a kérdés, hogy Cassandra Clare két könyvsorozatának köteteit mégis milyen sorrendben kellene olvasni. Hiszen a sorozat bár független egymástól, több ponton összeér. 

Adott egy megjelenési sorrend, ahogyan angol nyelven megjelentek. Ettől a hazai kiadó, a Könyvmolyképző máris eltért, hiszen előbb jelent meg magyarul A végzet ereklyéi negyedik része, mint a Pokoli szerkezetek első része. 

Először is szeretném leszögezni, hogy a sorrend, amit itt hozni fogok, opcionális. Cassandra Clare is hangsúlyozta, hogy írja a két sorozatot, hogy egymástól függetlenül is olvashatóak legyenek, azaz az is érti a Pokoli szerkezetek trilógiát, aki nem olvasta A végzet ereklyéit, és A végzet ereklyéi sorozat tagjai tökéletesen érthetőek a Pokoli szerkezetek trilógia nélkül.


De! A két sorozatot Cassie több szálon összefűzi: Magnus például mindkettőben fontos szerepet tölt be, de a Pokoli szerkezetek egy másik főszereplője is felbukkan A végzet ereklyéi sorozat újabb részeiben. Ezeken kívül a legtöbb utalás csak apróságok sorozata, ám ha nem megfelelő sorrendben olvasod őket, lehet, hogy ezeket az elrejtett dolgokat nem veszed észre. (Ilyesmikre gondolok, hogy az egyik szereplő a Pokoli szerkezetekben olvas egy könyvet, aztán ez a könyv megjelenik A végzet ereklyéi egyik részében a polcon. De Magnusnak is vannak elejtett kétértelmű megszólalásai.)

Ami miatt még érdemes lehet abban a sorrendben elolvasni, amilyenben Cassie is ajánlja, az A végzet ereklyéi sorozat második három kötetében felbukkanó szereplőkhöz kapcsolódó rejtélyek. Most nem írok konkrétumot, mert spoiler lenne az 5. kötethez.


Cassandra Clare az angol megjelenési sorrendben javasolja tehát olvasni a könyveket, ami a következő:

  1. Csontváros (A végzet ereklyéi 1.)
  2. Hamuváros (A végzet ereklyéi 2.)
  3. Üvegváros (A végzet ereklyéi 3.)
  4. Az angyal (Pokoli szerkezetek 1.)
  5. Bukott angyalok városa (A végzet ereklyéi 4.)
  6. Clockwork Prince (angolul már megjelent, a séma szerint a magyar címe A herceg lesz, Pokoli szerkezetek 2.)
  7. City of Lost Souls (angolul már megjelent, a magyar címe várhatóan Elveszett lelkek városa, A végzet ereklyéi 5.)
  8. Clockwork Princess (még angolul sem jelent meg, magyar címe valószínűleg A hercegnő, Pokoli szerkezetek 3.)
  9. City of Heavenly Fire (még nem jelent meg angolul, várható címe Mennyei fény városa, A végzet ereklyéi 6.)

Ahogyan ezt már hangsúlyoztam is, ezt a sorrendet számunkra azért is nehézkesebb követni, mivel nem ebben a sorrendben jelennek meg nálunk a kötetek.
De még ha esetleg később is állsz neki, és tudod követni ezt a sorrendet, akkor sem kötelező. Mindent érteni fogsz más sorrendben olvasva is! :)

Oszd meg Google Pluson

A szerző: Deszy

Deszy a bloggerkedést fanfictionökkel kezdte, azután hamar más területre nyargalt. Jelenleg könyves blogot vezet, Cassandra Clare rajongói oldalát, előzeteseket feliratoz, és próbál képben maradni a kedvenc színészei és sorozatai tekintetében is.
    Blogger Comment

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése