Sherlock Holmes 1.

A bíborvörös dolgozószoba


Engem is magával ragadott a Sherlock Holmes körül kialakult láz. Nekem is – mint annyi mindenkinek mostanság – a két Robert Downey Jr film és a minisorozat hozta meg a kedvem. (Főként utóbbi.)

A két film tetszett, de a fejemben Sherlock Holmesről teljesen más kép élt – mint kiderült, tévesen. Azt hittem, csak a hollywoodi film miatt érzem Sherlockot nagyon másnak, mint ahogy a fejemben élt róla a kép, azok alapján, amit hallottam róla. De aztán a minisorozat meggyőzött, hogy valószínűleg nem.

És miután a sorozat összes részét többször láttam már angolul és magyarul is, úgy döntöttem, elvonási tüneteimet ideje a könyvvel orvosolni.

Be kell vallanom, nagyon meglepődtem, amikor kiderült, hogy Sherlock Holmes története nem áll rengeteg könyvből, mint például Poirot-é. Mindössze négy regény és ötvenhat novella. Azok sem a hosszabb fajtából. Ennyi kellett ahhoz, hogy legenda szülessen. A sapkával, a pipával és a következtetés tudományával.

Nem mondom, hogy könnyű volt beszerezni az összes történetet, de annyira nehéz sem. (Még szerencse, hogy megyeszékhelyen lakom, ahol jó a könyvtár. :D)


És akkor kezdeném az első történettel, amit épp most fejeztem be.

A bíborvörös dolgozószoba

Ez pont egy olyan rész, amelynek a modern verzióját elkészítették a minisorozatban is, és különösen érdekes volt figyelni a párhuzamokat.

Na de először az eredetiről.

Először is, ami fontos, hogy ez mindennek a kezdete, ugyanis itt ismerkedik össze egymással Sherlock Holmes és Dr. Watson. A sors úgy hozza, hogy lakótársakká válnak, és Dr. Watson szükségét érzi, hogy lejegyezze ennek a furcsa embernek a szokásait a naplójába. (Nagy szerencsénkre.)

Sherlock Holmes kész rejtély. A környezetében senki sem tudja, mi is a munkája tulajdonképpen, és Dr. Watson minden igyekezete ellenére Sherlock tudásából sem tud rájönni, mi is lehet az. Pedig igen takaros listát készít a tudásáról:


„Sherlock Holmes tudománya

Szépirodalom: semmi.
Bölcselet: semmi.
Csillagászat: semmi.
Politika: egy kevés.
Botanika: részleges; jól ismeri általában a mérgeket és azok hatásait.
Geológia: kevés, de gyakorlati, különösen a talajfajtákat ismeri jól; a járás közben felfröccsent sárból megmondja, London mely részéből származik.
Kémia: jelentős.
Anatómia: széles körű, de rendszertelen.
Bulvársajtó: minden jelen és múlt századbeli bűntényt ismer.
Zene: szépen hegedül.
Sport: kitűnő bokszoló és kardvívó.
Jog: jól ismeri az angol törvényeket.”


Igen meglepőnek tűnhet, hogy Sherlocknak például fogalma sincs, hogy a Föld a Nap körül kering. És amikor ezt megtudja, igyekszik is elfelejteni e felesleges tudást. Ennél fontosabb számára az ő általa következtetés tudományának nevezett szellemi tevékenység, amelynek használatával a legapróbb részletek elemzéséből képes rájönni olyan dolgokra, amelyekre a hétköznapi halandó nem.

Ezt a tudását kamatoztatja tanácsadó detektívként. Ez valószínűleg senkinek sem okoz meglepetést, hiszen Sherlock a világ leghíresebb detektívjeként vonult be a történelembe.

Na de eset is dukál a történetbe! Adott egy titokzatos módon meggyilkolt hulla, akin semmiféle külsérelmi nyom nem látszik, a falon lévő rejtélyes Rache felirat és egy elhagyott gyűrű. Többet nem mondok a nyomokról, mert azzal túl sokat elárulnék, olvassátok el! Az gondolom, senkinek sem okoz meglepetést, ha elmondom, hogy Sherlock rájön, ki a gyilkos.

Még annyit, hogy a kedvenc részem tulajdonképpen egy visszatekintő rész volt, Jefferson története. Gyakorlatilag olyan a történetben, mint egy különálló mese. Az elején kicsit meglepett a gyors váltás, de aztán nagyon élveztem, és kíváncsian vártam, vajon hogyan kapcsolódik a gyilkossághoz. Nagyon tetszett az egy-két apró rész, ami a mormon vallásról szólt, meg úgy alapból az egész. :)

És akkor innentől kezdve spoilerek következhetnek, mert a minisorozat adott részével vetem majd össze. :)

Először is szeretném leszögezni, hogy biztosan nem vettem észre minden párhuzamot, és nem is írok le mindent, de... A bíborvörös visszaköszön pinkként. Vállsérülés. Afganisztán. A lábnyomok és a kocsinyom gurulós bőrönd és sárpettyek. A gyűrű is megjelenik, még ha kicsit máshogy is. És imádom, hogy a sorozatban felhasználták a Rache szót, de úgy, hogy azért az eredetit is beleszőtték. A taxis megoldás is nagyon jó. Ja, és az, hogy John napló helyett blogot vezet... Zseniális! (És nem csak azért, mert elfogult vagyok.)

De azért azt elmondanám, hogy számomra a sorozatból kicsit hiányzott a magyarázat, hogy random emberek miért hajlandóak belemenni a kapszulás játékba. Nekem a könyves megoldás jobban tetszett, és szerintem a sorozatban is meg lehetett volna oldani kreatívabban. Persze a filmes taxist az ember utálja, csúnya bűnöző, én pedig a könyves gyilkos indítékaival őszintén szólva még egyet is értettem. (Még akkor is, ha nem a gyilkosság a megoldás.)

Mindenesetre elképesztően jó, hogy párhuzamosan megismerhetem és összehasonlíthatom az eredetit és a modern környezetben játszódót.

Folyt. köv.
Oszd meg Google Pluson

A szerző: Deszy

Deszy a bloggerkedést fanfictionökkel kezdte, azután hamar más területre nyargalt. Jelenleg könyves blogot vezet, Cassandra Clare rajongói oldalát, előzeteseket feliratoz, és próbál képben maradni a kedvenc színészei és sorozatai tekintetében is.
    Blogger Comment

3 megjegyzés :

  1. :) no igen a filmesnél az, hogy miért is veszik be a kapszulát... hát Moffat nem találta még magát az első forgatókönyvnél, nah (amúgy zseniális a pasi lásd. Doctor Who) :D

    "a magyarázat, hogy random emberek miért hajlandóak belemenni a kapszulás játékba."
    Elrabolja az embereket és pisztolyt fog rájuk (oké nem igazit, Sherlock rá is jön erre, de az emberek nem) vagy beveszik a tablettát és 50% esélyük van élni, vagy egyből lelövi őket az emberek pedig manipulálhatóak ha van esélyük élni. Engem inkább az zavart ebben a részben, hogy az nem derült ki, a taxis hogyan is nyert mindig.
    De ettől függetlenül imádom :)

    Lin

    VálaszTörlés
  2. Igen, ezt értem, és tudom. De valahogy akkor is, nekem ez nem elég magyarázat. Lehet, hogy kukacos vagyok, de...

    Arról nem is beszélve, hogy random választ áldozatokat, és hobbiból csinálja, amit csinál. Oké, nem kell, hogy logika legyen mögötte, de nekem ez akkor is kifejtettebb a könyvben.

    És tudom, hogy ezért sokan fognak haragudni rám, de nekem a Doctor Who nem tetszik...

    VálaszTörlés
  3. Csak egy részt nézz meg a Doctor Who-ból, a 2005 új szériából a Blink című részt, nem kell hozzá semmi előképzettség a témában, egy a többihez lazán kapcsolódó rész, de mindenki egyetért abban, hogy az elmúlt hét év legzseniálisabb részeinek egyike (és a Doctor is csak érintőlegesen, épp hogy szerepel benne) a rész főszereplője egy mit sem sejtő lány. Tényleg nagyon ajánlom azt a részt.

    VálaszTörlés